Berita

101 WARGA PDRM MENERIMA PJPN DAN SURAT PENGHARGAAN DARIPADA KPN

Kuala Lumpur, 14 Ogos 2018 – Seramai 51 pegawai dan anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah dianugerahkan Pingat Jasa Pahlawan Negara (PJPN) sebagai menghargai semangat kepahlawanan dan jasa bakti mereka kepada negara di Perhimpunan Bulanan Semua Jabatan Peringkat Bukit Aman yang diadakan di perkarangan Kompleks 3, Bukit Aman, di sini, pagi tadi.

Perhimpunan anjuran Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) pada hari ini juga turut menyaksikan Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Dato’ Sri Mohamad Fuzi Harun menyampaikan surat penghargaan kepada 50 orang warga PDRM serta satu Surat Penghargaan Khas KPN kepada Timbalan Pengarah Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti (Perancangan Strategik), Dato’ Fatimah Abdul Hamid. Penghargaan khas ini diberikan kepada beliau berdasarkan reputasi cemerlang yang telah beliau pamerkan di ‘45th Asia Rigion Law Enforcement Management Program’ (ARLEMP) 2018 di Bandar Ho Chi Minh, Vietnam baru-baru ini.

KPN dalam ucapannya berkata, PDRM sedia maklum bahawa masyarakat pada hari ini mempunyai ekspektasi yang tinggi terhadap kredibiliti dan prestasi badan penguat kuasa terutamanya dalam menjaga keselamatan dan ketenteraman awam. 

"Sehubungan itu, adalah menjadi tanggungjawab kita untuk memastikan pasukan sentiasa berada di landasan yang betul atau dengan erti kata yang lain, tidak sesekali ‘terpesong arah’ sehingga mampu mencalar maruah pasukan," ujarnya.

Beliau juga mengingatkan semua warga PDRM agar jangan menjadi parasit yang secara halus memamah maruah pasukan daripada dalam dan soal integriti serta rasuah harus diberi penekanan yang serius bagi mengelakkan virus dalaman ini terus merebak sehingga menjejaskan imej PDRM.

Perhimpunan pada hari ini turut dihadiri oleh Pengarah JIPS, Dato’ Zamri Yahya merangkap Pengerusi Jawatankuasa Penganjur, Pengarah Jabatan Sumber Strategik dan Teknologi (StaRT), Dato' Sri Acryl Sani Haji Abdullah Sani, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK), Dato' Sri Amar Singh Ishar Singh, pegawai-pegawai kanan PDRM serta wakil-wakil media.

0S5A8185
Ketua Polis Negara, Tan Sri Dato' Sri Mohamad Fuzi Harun memeriksa baris Kawalan Kehormatan.

0S5A8252
Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Dato’ Sri Mohamad Fuzi Harun menyampaikan ucapan  di Perhimpunan Bulanan Semua Jabatan Peringkat Bukit Aman.

0S5A8373
Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Dato’ Sri Mohamad Fuzi Harun menyampaikan Surat Penghargaan Khas KPN kepada Timbalan Pengarah Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti (Perancangan Strategik), Dato’ Fatimah Abdul Hamid.

0S5A8270
Sekitar upacara Penganugerahan Pingat Jasa Pahlawan Negara berlangsung.

0S5A8314
Sekitar upacara Penganugerahan Pingat Jasa Pahlawan Negara berlangsung.

0S5A8358
Sekitar penyampaian sijil penghargaan.

0S5A8417
Antara penerima anugerah Pingat Jasa Pahlawan Negara (PJPN)

0S5A8389
Bergambar kenangan.

0S5A8395
Bergambar kenangan.

DSC_0013
Bergambar kenangan.

PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS