Crime Alert
.....................................................................................................................................................................................................................................................

CRIME ALERT: AWAS! GENG HAMPER KEMBALI

Orang ramai terutamanya kaum wanita dinasihatkan agar lebih berhati-hati dengan pelbagai teknik jenayah samun terutamanya setiap kali menjelang musim perayaan.

Kelicikan penjenayah yang lebih dikenali sebagai “Geng Hamper” ini, memperdaya mangsa terutamanya kanak-kanak, suri rumah dan pembantu rumah dengan memberikan "hamper raya" sebelum menyamun rumah mangsa.

Ikuti modus operandi (M.O) dan nasihat dari pihak polis bagi mengelakkan anda daripada menjadi mangsa seterusnya.

Modus operandi (M.O):

- Suspek akan berpura-pura menghantar hamper ke rumah sebelum memasuki rumah mangsa untuk merompak.

- Suspek akan memperkenalkan diri mereka sebagai saudara jauh/sahabat lama kepada bapa/suami/majikan mangsa untuk meyakinkan mangsa agar membuka pagar/pintu rumah bagi menerima hamper yang dibawa.

- Mangsa yang terpedaya akan membuka pagar/pintu rumah sebelum suspek memegang dan mengugut mangsa menggunakan senjata sebelum merompak.

Nasihat polis:

- Sentiasa berhati-hati dengan mana-mana individu yang tidak dikenali walaupun ketika berada di dalam rumah.

- Kanak-kanak dinasihatkan untuk tidak sesekali membenarkan mana-mana individu yang tidak dikenali memasuki/menghantar barang ke dalam rumah anda tanpa pengawasan dan kebenaran dari kedua orang tua/penjaga.

- Hubungi segera bapa/suami/majikan jika menerima kehadiran individu-individu yang tidak dikenali tadi ke rumah anda untuk membuat pengesahan.

- Hubungi pihak polis dengan kadar segera jika adanya individu-individu yang boleh mendatangkan bahaya di luar rumah anda.

PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS