#jomBeringat
.....................................................................................................................................................................................................................................................
 • #JomBeringat JAUHI ROKOK!

  Dec 04, 2018
  Walaupun nasihat ini agak ‘klishe’ kerana seringkali menjadi topik hangat dalam iklan-iklan di media massa, namun masih ramai perokok tegar yang selalu melanggar peraturan dan bertindak mementingkan diri sendiri. Sebagai contoh ketika berada di jalan raya, pemandu yang merokok sambil memandu kenderaan sewenang-wenangnya membuang puntung rokok di jalan raya. Sikap yang tidak bertanggungjawab ini sebenarnya mengundang bahaya kepada pengguna jalan raya yang lain seperti kebakaran enjin kenderaan dan risiko kemalangan jalan raya.
  Baca Lagi
 • KEMURUNGAN: KENALI SIMPTOM DAN CARA UNTUK MEMBANTU

  Nov 13, 2018
  Kita sering mendengar kes-kes tragis yang dikaitkan dengan kemurungan, yang mana ia adalah sejenis penyakit biologikal yang dihidapi seseorang tidak disedari tanpa mengira usia, jantina, personaliti, latar belakang dan fisiologi seseorang. Individu yang mengalami kemurungan atau depresi kebiasaannya memilih untuk menyendiri daripada keluarga dan rakan-rakan kerana beranggapan tiada siapa yang memahami mereka.
  Baca Lagi
 • SEXUAL GROOMING: PANTAU AKTIVITI HARIAN ANAK ANDA

  Nov 13, 2018
  Ramai di kalangan masyarakat Malaysia kurang faham bagaimana pencabulan seksual terhadap kanak-kanak boleh berlaku terutama oleh pelaku yang dikenali rapat oleh mangsa itu sendiri.
  Baca Lagi
 • SUKA TIDUR DALAM KENDERAAN? SILA BACA INFO INI

  Nov 13, 2018
  Berehat dalam kenderaan di kawasan rehat dan rawat (R&R) atau tepi jalan adalah perkara yang biasa dilihat atau dilakukan oleh ramai orang bagi menghilangkan penat sebelum meneruskan pemanduan.
  Baca Lagi
 • IBU AYAH, JANGAN TINGGALKAN ANAK DALAM KERETA WALAUPUN SEKEJAP!

  Nov 13, 2018
  Ramai ibu bapa yang beranggapan 'tidak mengapa’ untuk tinggalkan anak sebentar di dalam kenderaan untuk menyelesaikan sesuatu urusan.
  Baca Lagi
 • TIPS ELAK TERTINGGAL ANAK KECIL DI DALAM KENDERAAN

  Nov 13, 2018
  Menjadi mimpi ngeri kepada ibu bapa atau penjaga apabila mendapati mereka meninggalkan anak kecil di dalam kenderaan tanpa disengajakan. Sibuk memikirkan urusan rumah, hal pejabat, bercakap di telefon ketika memandu antara penyebab boleh berlakunya kejadian sebegini. Namun tahukah anda ia sangat berbahaya kepada kanak-kanak dan mereka berisiko kehilangan nyawa disebabkan oleh strok haba dan kes jenayah seperti culik?
  Baca Lagi
 • WASPADA PELAKU SEKSUAL DALAM PENGANGKUTAN AWAM

  Nov 13, 2018
  Gangguan seksual di dalam pengangkutan awam bukanlah isu baru di negara kita malah ia turut berlaku di seluruh dunia, termasuk negara-negara maju. Perkara ini membuatkan ramai wanita berasa takut dan tidak lagi selamat menggunakan perkhidmatan berkenaan.
  Baca Lagi
 • SUKA LEPAK MAKAN DI TEPI JALAN? SILA BACA INFO INI

  Nov 13, 2018
  Memang seronok apabila sekali sekala dapat meluangkan masa berbual bersama ahli keluarga, kawan-kawan atau rakan sekerja sambil lepak di kedai makan atau restoran mamak di tepi-tepi jalan.
  Baca Lagi
 • TIPS KESELAMATAN KETIKA DI MASJID

  Nov 13, 2018
  Jemaah wanita sering dijadikan sasaran penjenayah bagi kes kecurian beg berbanding jemaah lelaki ketika sedang bersolat.
  Baca Lagi
 • ANDA TINGGAL BERSENDIRIAN? SILA BACA INFO INI

  Nov 13, 2018
  Namun, malang itu tidak berbau. Tergelincir di bilik air, sesak nafas, sakit jantung, pengsan atau kes-kes jenayah boleh berlaku terhadap anda pada bila-bila masa tanpa sesiapa menyedarinya.
  Baca Lagi
PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS