Jenis Arkib

Arkib Bulanan

Keratan Akhbar

KERATAN AKHBAR PILIHAN: GARIS PANDUAN KESALAHAN SEKSUAL KANAK-KANAK DIKEMASKINI

Kuala Lumpur, 13 September 2023 - Kerajaan akan mengemaskini Garis Panduan Khas untuk Mengendalikan Kes Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017 dengan menerbitkan versi baharu pada Januari 2024.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi), Dato' Sri Azalina Dato' Othman Said berkata, ia sebagai usaha berterusan untuk memastikan sistem keadilan jenayah di Malaysia kekal mengutamakan kanak-kanak.

“Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang (BHEUU), Jabatan Perdana Menteri akan bekerjasama dengan Pejabat Pendaftar Mahkamah Persekutuan untuk tujuan itu.

“la dilaksanakan dengan mengambil kira cabaran-cabaran dihadapi setiap agensi dan memasukkan langkah-langkah khas yang diperkenalkan oleh Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak (Pindaan) 2023.

“la turut melibatkan Akta Keterangan Saksi Kanak-Kanak (Pindaan) 2023 serta pindaan undang-undang yang akan dibentangkan pada sesi Parlimen akan datang," katanya.

Beliau berkata demikian selepas melawat dan menghadiri sesi pembentangan di Pusat Temuduga Kanak-Kanak, Bukit Aman di sini semalam.

Bacaan lanjut seperti dalam keratan akhbar terbitan Kosmo.

May be an image of 15 people and text
PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS