Menu

KERATAN AKHBAR PILIHAN: DIDIK ANAK ELAK MENJADI MANGSA JENAYAH SEKSUAL

Sikap sambil lewa dan tidak menunjukkan keprihatinan tinggi dalam kalangan ibu bapa terhadap perubahan anak yang menjadi mangsa gangguan seksual adalah antara faktor utama isu itu tidak berkesudahan.

Kebanyakan ibu bapa mempunyai pengetahuan luas bagaimana membantu anak sekiranya berdepan situasi berkenaan.

Bagaimanapun, pengetahuan itu tidak diaplikasi sepenuhnya dengan tindakan sewajarnya dalam memastikan anak tidak menjadi mangsa gangguan seksual.

Ikuti penerangan lanjut daripada Pegawai Psikologi Kanak-Kanak, Bahagian Perkhidmatan Sumber Manusia, Universiti Putra Malaysia (UPM), Puan Siti Fatimah Abdul Ghani mengenai peranan ibu bapa dalam memberi pendedahan kepada anak-anak mengenai pendidikan seksual agar mereka tidak menjadi mangsa.

Bacaan lanjut seperti di keratan akhbar terbitan Berita Harian di lampiran.

May be an image of 2 people and text that says 'Didik anak elak jadi mangsa jenayah seksual bapa perlu lebih prihatin, beri pendedahan awal elak dimanipulasi dengan tindakan gang Murid berkenaan menjadi semua bapa terdedah Beliau pendidi anak mengelak mereka menjadi mangsa. berterusan sekolah institusi pendidikan Saadiah Ismail saadiah ismall@ Lumpur: Sikap sambil bagi sayangnya, hlasan) hadap Kanak-Kanak Kanak 2017 (514 Justeru, beliau Kement berwas sepatut- 'Tetapi Fatimah eksual sebanyak pernah dilakukan terdedah dengan bapa mempunyal tetapi bagaimanapun ngetahuan tidak maruah perbuatan sebuah sekolah dalam mengetahui adalah poster awah Seksual erkawan percakap,'


PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS