Menu

[KERATAN AKHBAR PILIHAN] ISU TULAR: POLIS TAHAN LELAKI SENGAJA CONTENG 51 KUBUR DI BINTULU

Bintulu, 28 Julai 2023 - Sengaja menconteng dan menyembur cat pada kubur dengan pelbagai tulisan mengandungi mesej menghina.

Itu tindakan seorang lelaki berusia 40 tahun yang diberkas polis selepas menyembur cat merah dan biru pada 51 pusara di Tanah Perkuburan Islam Kemunting.

Ketua Polis Daerah Bintulu, Superintendan Batholomew Umpit berkata, hasil maklumat serta risikan pasukan polis berjaya mengesan dan menahan suspek terlibat.

Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 297 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga satu tahun dan denda atau kedua-duanya sekali jika didapati bersalah.

“Orang awam dalam masa sama dinasihatkan agar tidak mewujudkan sebarang spekulasi atau menyebarkan maklumat tidak benar berhubung kes yang boleh menimbulkan kegusaran dalam kalangan masyarakat,” katanya.

Bacaan lanjut di keratan akhbar terbitan Harian Metro di lampiran.

May be an image of text that says 'Khianat di pusara Polis tahan lelaki sengaja conteng 51 kubur di Bintulu Oleh Bintulu mewujudkan sebarang tidak engaja ber- menconteng dalam kata- ulisan berharap na-mana ma- yang selepas Tanah Ha izuddin Zaidi atau awam dinasihatkan agar tidak mewujudkan spekulasi Batholomew Bintulu, Polis Daerah Bintu- Batholomew Um- beriaya ngikut Seksyen dankhianat penjara tahun Tanah Perkuburan tau polis mendapati bersalah. dalam sama dinasihatkan agar dengan dengan daripadanya dengan tulisan biru. SEBAHAGIAN daripada 51 pusara Perkuburan Islam Kemunting yang diconteng suspek.'
PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS