Menu

KERATAN AKHBAR PILIHAN: SELAGI ADA MOTOR, ISU REMPIT TAK 'MATI'

Di ibu negara ini, ‘mat rempit' kita kategori kepada dua, sama ada yang bersifat ‘santai' atau berlumba haram. Boleh dikatakan setakat ini aktiviti lumba haram agak terkawal dan bukanlah berlaku perlumbaan membabitkan kumpulan besar atau yang mahu bersaing. Kalau ada pun mereka sekadar mencuba-cuba sahaja prestasi motor mereka.
Kemudian yang kedua pula, ada yang bergerak dalam satu kumpulan. Akan tetapi kita tidak menamakan mereka sebagai mat rempit. Mereka ni sekadar pusing-pusing kawasan Kuala Lumpur. Dalam erti kata lain, bersosial bersama motosikal masing-masing.

Bagaimanapun, bukan kita kata tiada langsung masalah mat rempit ini di ibu negara. Cuma keadaan terkawal kerana kita selalu buat tangkapan kalau ada elemen rempit atau gangsterisme.

Ikuti wawancara khas akhbar Utusan Malaysia bersama Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT), Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur, ACP Sarifudin Mohd Salleh yang mengupas lanjut mengenai usaha-usaha dilaksanakan JSPT KL dalam mengekang masalah mat rempit di ibu negara.

Bacaan lanjut dalam keratan akhbar terbitan Utusan Malaysia seperti di lampiran.

 
PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS