Menu

#BeSmartStayAlert #LetsFightScammerTogether [KERATAN AKHBAR PILIHAN] SCAM ALERT: HATI-HATI SKIM PENIPUAN GUNA AI SUNTING IMEJ PEMIMPIN NEGARA

Kuala Lumpur, 6 Mac 2024 - Timbalan Menteri Komunikasi, Puan Teo Nie Ching mengingatkan pengguna media sosial supaya lebih berhati-hati dengan sindiket penipuan menggunakan kandungan yang dihasilkan oleh teknologi kecerdasan buatan (AI) untuk memperdaya orang ramai.
Beliau mengeluarkan peringatan itu susulan penyebaran satu klip video yang memaparkan Perdana Menteri, Dato’ Seri Anwar Ibrahim bercakap mengenai satu skim pelaburan dengan jaminan pulangan lumayan yang disunting menggunakan teknologi AI.
Puan Teo berkata, beliau sudah menghantar pautan video berkenaan kepada pihak Meta untuk diturunkan daripada semua platformnya.
“Ini bukan kali pertama saya terima aduan mengenai video Perdana Menteri yang dihasilkan dengan AI untuk tujuan penipuan skim pelaburan. Kita sebagai rakyat perlu berhati-hati,” katanya kepada pemberita sambil menambah adalah tidak munasabah seorang Perdana Menteri bercakap mengenai skim seperti itu.

Bacaan lanjut seperti dalam akhbar terbitan Harian Metro.

 
PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS