Crime Alert
.....................................................................................................................................................................................................................................................

CRIME ALERT: HATI-HATI TAKTIK PINTAS SEBELUM SAMUN MANGSA

Jika anda sedang memandu kereta dan berasa seperti sedang diekori oleh kenderaan yang mencurigakan, pastikan anda mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelak daripada menjadi sasaran penjenayah.

Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mengesan taktik yang digunakan oleh penjenayah dengan cara memintas kenderaan sebelum melakukan kegiatan samun.

Ikuti modus operandi penjenayah tersebut dan nasihat daripada pihak Polis untuk mengelakkan anda menjadi mangsa seterusnya:

1. Suspek dengan menggunakan kenderaan pacuan empat roda akan membuat pintasan di hadapan kereta mangsa secara berbahaya.

2. Seterusnya, dengan bersenjatakan parang suspek menghampiri kereta dan memecahkan cermin pintu di tempat duduk pemandu dan penumpang.

3. Mangsa kemudiannya akan ditarik keluar dari kereta sebelum suspek melarikan kenderaan berkenaan bersama barangan berharga.

Sekiranya anda mengalami kejadian sedemikian adalah dinasihatkan untuk tidak melawan bagi melindungi keselamatan diri dan penumpang.

Hubungi talian kecemasan 999 untuk dapatkan bantuan dengan kadar segera.

Jom layari Media Sosial Rasmi PDRM dan klik ‘Like’ untuk mendapatkan pelbagai informasi terkini daripada kami di:

PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS