Sembang Trafik
.....................................................................................................................................................................................................................................................

#SembangTrafik AKSI ALA “SUPERMAN” DI JALAN RAYA YANG SIA-SIA, AKHIRNYA MEMBAWA PADAH

Saban minggu pasti ada sahaja aksi lagak ngeri ala “superman” yang dilakukan oleh penunggang motosikal khasnya anak muda di atas jalan raya demi mencari kepuasan hidup. Namun, sedarkah mereka bahawa perbuatan itu bukan sahaja boleh mendatangkan bahaya pada diri sendiri malah mengundang kecelakaan kepada pengguna jalan raya yang lain?

Tindakan tersebut nyata melanggar undang-undang di bawah Seksyen 42(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 iaitu memandu secara melulu dan membahayakan.

Sekiranya didapati bersalah, pengguna jalan raya boleh dikenakan denda tidak kurang RM5,000 dan tidak melebihi RM15,000 serta dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi lima tahun. Seseorang yang disabitkan di bawah seksyen ini juga hilang kelayakan daripada memegang atau mendapatkan lesen memandu selama tempoh tidak kurang dua tahun dari tarikh sabitan.

#PolisDirajaMalaysia
#RoyalMalaysiaPolice
#PDRM
#RMP
#SembangTrafikPDRM
#01072020

Image may contain: one or more people, people sitting, motorcycle and text
PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS