Sembang Trafik
.....................................................................................................................................................................................................................................................

#SembangTrafik BAWA MUATAN SECARA BERLEBIHAN BOLEH DIDENDA ATAU PENJARA SEHINGGA ENAM BULAN

Individu yang memandu kenderaan dengan membawa muatan secara berlebihan bukan sahaja boleh menyebabkan hilang kawalan dan kemalangan yang teruk, bahkan membahayakan nyawa pengguna jalan raya lain.

Tindakan boleh diambil di bawah Peraturan 89, Kaedah-Kaedah Lalulintas Jalan 170/59 , iaitu membawa muatan melebihi had maksima yang dibenarkan dalam lesen kenderaan.

Jika disabitkan kesalahan, hukuman denda boleh dikenakan tidak melebihi RM2,000 atau penjara tidak lebih daripada enam bulan. Bagi sabitan kali kedua dan seterusnya, boleh dikenakan denda tidak melebihi RM4,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak lebih daripada 12 bulan atau kedua-duanya.

#SembangTrafikPDRM
#PolisDirajaMalaysia
#RoyalMalaysiaPolice
#PDRM
#RMP
#10112020

Image may contain: text that says 'SEMBANG TRAFIK STOP BAWA MUATAN BERLEBIHAN, PEMANDU BOLEH DIKENAKAN DENDA TIDAK MELEBIHI RM2,000 ATAU PENJARA TIDAK LEBIH DARIPADA ENAM BULAN. Terbitan ) Konsep UrusSetia Korporat PolisDirajaMalaysia pdrmsia_official PDRMsia PDRMsia'
PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS