Jenis Arkib

Arkib Bulanan

Scam Alert • PENIPUAN PINJAMAN BANK

  Aug 27, 2014
  SCAM ALERT : Pihak polis menasihatkan orang ramai supaya berhati-hati dan tidak mudah terpedaya dengan mana-mana iklan yang dipaparkan samaada menggunakan poster yang ditampal di tempat awam, risalah yang diedarkan di peti pos rumah dan kenderaan selain menyebarkan iklan sms ataupun kain rentang yang bertujuan menawarkan pinjaman palsu menggunakan nama dan logo bank-bank di Malaysia.
  Baca Lagi
 • PENIPUAN ALONG

  Aug 27, 2014
  SCAM ALERT: Memberi pinjaman wang secara haram dan mengenakan bunga yang sangat tinggi, dan biasanya akan bertindak ganas sekiranya pinjaman tersebut tidak dibayar. Individu ini lebih dikenali dengan panggilan Along atau ceti haram yang mengucapkan kata-kata manis sebelum mangsa membuat pinjaman.
  Baca Lagi
 • PENIPUAN INTERNET (E-DAGANG)

  Aug 27, 2014
  SCAM ALERT: Pernahkah anda melakukan transaksi pembelian melalui internet? Peniaga akan menggunakan medium internet untuk mengiklankan barang-barang untuk dijual. Kaedah bayaran biasanya melalui deposit tunai, pemindahan akaun dan perbankan dalam talian ke dalam akaun bank yang diberikan suspek.
  Baca Lagi
 • LOVE SCAM

  Aug 27, 2014
  SCAM ALERT: Memancing cinta menggunakan kata-kata romantis dan janji-janji palsu untuk memperdaya mangsa merupakan satu lagi taktik penipuan ‘Love Scam’ yang digunakan untuk menjerat wanita/lelaki yang belum berkahwin dan wanita/lelaki lanjut usia yang memerlukan teman hidup.
  Baca Lagi
 • PANGGILAN DAN MESEJ PALSU

  Aug 27, 2014
  SCAM ALERT: Berhati-hati dengan panggilan dan mesej palsu daripada mereka yang mendakwa sebagai pegawai yang mendakwa sebagai pegawai Bank Negara, bank swasta, penyedia utiliti atau agensi penguatkuasaan. Ini satu PENIPUAN. Jangan panik. Fikir dahulu.
  Baca Lagi
 • SKIM PENIPUAN PONZI

  Aug 21, 2014
  Skim Penipuan Ponzi selalunya menggambarkan bahawa skim mereka adalah peluang pelaburan yang menguntungkan. Skim ini selalunya berfungsi mengikut sistem piramid, wang yang diterima daripada ahli baru akan digunakan untuk membayar ahli sedia ada, apabila tiada ahli baru seluruh skim akan gagal.
  Baca Lagi
PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS