Jenis Arkib

Arkib Bulanan

Scam Alert • Penipuan Kewangan

  Jul 18, 2014
  JANGAN JADI MANGSA: Berhati-hati dengan penipuan kewangan melalui panggilan telefon, e-mel dan SMS. Anda dinasihatkan agar tidak mendedahkan maklumat keselamatan kewangan anda kepada sesiapa sahaja da..
  Baca Lagi
 • Skim Cepat Kaya

  Jul 18, 2014
  SCAM ALERT: Skim cepat kaya ialah satu pelan yang lazimnya menawarkan kadar pulangan yang tinggi atau tidak realistik bagi jumlah pelaburan yang kecil dan pada masa yang sama menjanjikan pelaburan ter..
  Baca Lagi
 • Penipuan Jual Beli Barangan Rampasan

  Jul 18, 2014
  SCAM ALERT: Memperdaya mangsa dengan menyatakan barangan murah boleh diperolehi kononnya daripada agensi kerajaan. Mangsa kebiasaannya terdiri dari kalangan pelajar institusi pengajian tinggi dan mere..
  Baca Lagi
 • Penipuan Black Money

  Jul 18, 2014
  SCAM ALERT: Penipuan melibatkan mata wang asing atau lebih dikenali sebagai Black Money Scam adalah satu penipuan oleh sindiket warga Afrika dengan memperdaya mangsa yang dikenali di laman sosial untu..
  Baca Lagi
 • Penipuan Tawaran Kerja Di Rumah

  Jul 18, 2014
  SCAM ALERT: Pernahkah anda melihat atau terbaca iklan menawarkan pekerjaan menarik yang boleh dilakukan di rumah? Pekerjaan tersebut menawarkan gaji lumayan dan kerja yang ditawarkan adalah mudah sepe..
  Baca Lagi
 • Penipuan Iklan Jawatan Kosong

  Jul 18, 2014
  SCAM ALERT: Memiliki pekerjaan menjadi impian setiap individu. Lebih-lebih lagi apabila pekerjaan yang ditawarkan menjanjikan pendapatan yang lumayan. Namun tanpa disedari, tawaran tersebut hanya menj..
  Baca Lagi
 • Penipuan Kewangan Melalui Email

  Jul 18, 2014
  SCAM ALERT : Orang ramai diingatkan agar berhati-hati dengan e-mel dihantar oleh mana-mana institusi kewangan supaya mengemaskini apa-apa maklumat perbankan melalui klik pada pautan yang diberikan. An..
  Baca Lagi
 • Penipuan SMS 'Lucky Draw'

  Jul 18, 2014
  SCAM ALERT : 'Lucky Draw' adalah satu lagi taktik penipuan yang disalahgunakan oleh pihak tidak bertanggungjawab untuk mengaut keuntungan daripada orang ramai...
  Baca Lagi
 • Penipuan Jual Beli Kereta

  Jul 18, 2014
  SCAM ALERT : Banyak kes membabitkan penipuan penjualan kereta berlaku akibat kesilapan oleh pembeli sendiri seperti tidak menyiasat latar belakang syarikat pengedar kenderaan, berapa lama jurujual itu..
  Baca Lagi
 • Penipuan Penjualan Rumah dan Bilik Sewa

  Jul 18, 2014
  SCAM ALERT : Pihak PDRM menasihatkan orang ramai supaya berhati-hati dengan individu atau sindiket yang menipu orang awam berkaitan urusan jual beli rumah atau sewa bilik ...
  Baca Lagi
PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS