Jenis Arkib

Arkib Bulanan

Scam Alert#BeSmartStayAlert #LetsFightScammerTogether [KERATAN AKHBAR PILIHAN] SCAM ALERT: FAKTOR INSIDEN PENIPUAN SIBER MENINGKAT KERANA ORANG RAMAI MINAT LAKUKAN PEMBELIAN SECARA DALAM TALIAN

Jenayah siber tidak hanya membabitkan kebocoran data peribadi, penggodaman, malah isu yang serius perlu diberi perhatian khusus adalah rangkaian sindiket penipuan.

Ini termasuk jenis penipuan 'Macau Scam,' scam cinta, scam pelaburan dan pinjaman tidak wujud yang merekodkan jumlah kerugian mencecah ratusan juta.

Statistik Polis Diraja Malaysia menunjukkan kes jenayah komersil pada tahun lalu menurun kepada 30,536 kes membabitkan kerugian RM1.73 bilion berbanding 31,490 kes pada 2021 dengan jumlah kerugian RM2.20 bilion.

Untuk statistik kes jenayah penipuan dalam talian, jumlah kes pada tahun lalu mencatat sedikit penurunan iaitu 20,041 kes berbanding 20,701 kes pada tahun 2021.

Bagaimanapun, jumlah kerugian akibat jenayah itu meningkat kepada RM684.5 juta tahun lalu berbanding jumlah kerugian dicatatkan pada 2021 iaitu sebanyak RM560.8 juta.

Ikuti temu bual khas bersama Ketua Pegawai Eksekutif CyberSecurity Malaysia, Datuk Dr. Amirudin Abdul Wahab yang mengupas lanjut mengenai beberapa faktor jenayah siber yang berlaku di negara ini khususnya melibatkan pembelian secara dalam talian.

Bacaan lanjut di lampiran akhbar terbitan Harian Metro seperti berikut.

May be an image of 1 person and text

May be an image of 3 people and text


PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS