Jenis Arkib

Arkib Bulanan

Keratan Akhbar

ARTIKEL PILIHAN: KAWALAN JUALAN PELURU DI SABAH, SARAWAK DIPERKETAT - KPN

Langkawi, 29 Disember 2020 - Kawalan penjualan peluru senjata api di premis berlesen khususnya di Sabah dan Sarawak akan diperketatkan, kata Ketua Polis Negara, IG Tan Sri Dato’ Seri Abdul Hamid Bador.

Beliau berkata tindakan itu diambil oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) susulan dakwaan bahawa terdapat pihak yang menjual peluru kepada pemilik senjata api haram di negeri berkenaan.

“Pihak saya difahamkan bahawa banyak senjata api buatan sendiri atau yang haram diseludup masuk ke Sabah dan Sarawak, tapi mereka menggunakan peluru (dijual) premis berlesen.

“PDRM akan perketatkan kawalan di premis-premis berkenaan, supaya mereka (pemilik senjata haram) tiada peluang untuk menggunakan senjata haram,” katanya pada sidang akhbar selepas Mesyuarat Operasi Bersepadu Khazanah (OBK) di sini, hari ini.

Mengenai mesyuarat hari ini, Tan Sri Dato’ Seri Abdul Hamid berkata, PDRM diwakili Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ), Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) dan Cawangan Khas akan bekerjasama dengan agensi-agensi terlibat dalam OBK, untuk mengemaskini tindakan terhadap pesalah membabitkan khazanah negara.

Bacaan lanjut seperti dipautan berikut, https://www.bernama.com/bm/am/news.php?id=1916781

Sumber: Abdul Hamid Bador dan
BERNAMA
PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS