Jenis Arkib

Arkib Bulanan

Keratan Akhbar

#WarAgainstDrugs ARTIKEL PILIHAN: TIGA TAN SRI DAN DATUK DALANG KARTEL DADAH DALAM RADAR POLIS

Kuala Lumpur, 28 Februari 2021 - Polis mengenal pasti tiga individu bergelar Tan Sri dan Datuk yang disyaki dalang utama kartel dadah antarabangsa yang berpangkalan di negara ini.

Siasatan awal polis juga mendapati mereka berselindung di sebalik aktiviti perniagaan sah seperti perhotelan, perkapalan, pengangkutan dan besi bagi mengelak kegiatan itu dihidu pihak berkuasa.

Bagaimanapun, aktiviti perniagaan sah yang dimiliki tiga individu berusia 45 tahun ke atas itu dipercayai hanya alasan bagi menutup kegiatan utama iaitu terbabit dalam kegiatan pengedaran Kokain ke luar negara.

Mereka juga tidak menggunakan khidmat kakitangan yang terbabit dalam perniagaan sah untuk aktiviti 'perniagaan' pengedaran dan penyeludupan dadah bagi mengelak rahsia bocor.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Bukit Aman, CP Dato' Razarudin Husain berkata, individu bergelar Tan Sri dan Datuk itu mempunyai kakitangan lain untuk melaksanakan perniagaan dadah mereka dari proses membawa masuk dadah menggunakan perairan negara, penyimpanan sehinggalah pengedaran ke luar negara.

Bacaan lanjut di pautan, https://www.bharian.com.my/…/dalang-edar-dadah-3-tan-sri-da…

Sumber: Berita Harian


PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS