Jenis Arkib

Arkib Bulanan

Keratan Akhbar

KERATAN AKHBAR PILIHAN: SENOI PRAAQ SM APOT RINDU RAKAN SEPERJUANGAN

Ikuti kisah bekas anggota Senoi Praaq, Sarjan Mejar (SM) (Bersara) Apot Saad yang pernah menerima Pingat Gagah Berani (PGB) atas jasa dan baktinya kepada negara dalam operasi menentang pengganas komunis termasuk menembak mati lima anggota itu, suatu ketika dahulu.

Beliau yang kini menjangkau usia 72 tahun amat merindui rakan-rakan yang turut bersamanya sepanjang berkhidmat di dalam Polis Diraja Malaysia.

SM Apot yang terkenal sebagai tracker (penjejak) Orang Asli amat digeruni oleh komunis kerana kebolehannya menjejak dan menghidu setiap pergerakan musuh di dalam hutan belantara, menyertai pasukan Senoi Praaq pada 1968 sebelum diserapkan ke dalam 69 Komando (VAT 69).

Bacaan lanjut seperti dalam keratan akhbar terbitan Utusan Malaysia.

May be an image of 3 people, people standing and text that says 'Senoi Praaq Apot rindu rakan seperjuangan AMIR SARIFUDIN lebih tahun yang tahun bergerak menentang mati kerap untuk kerana munsay akan datang Rosman menerima unjungan Pegawai Pemerintah baru-barui itulah Apabila dapat bercerita dengan bagai dapatlah mengubat yang sunyi ini... kankeiayาa Apot,) kalangan rakan-rakan hendap komunis pasukan'
PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS