Jenis Arkib

Arkib Bulanan

Keratan Akhbar

#PKPB #PKPP #COVID-19 KERATAN AKHBAR PILIHAN: TAK BENARKAN PERGERAKAN RENTAS NEGERI KEKAL

Kuala Lumpur, 24 April 2021 - Kerajaan kekal tidak akan membenarkan pergerakan rentas negeri berikutan ia adalah salah satu penyebab peningkatan kes positif harian COVID-19 di negara ini.

Menteri Kanan (Keselamatan) Menteri Pertahanan, Dato' Sri Ismail Sabri Yaakob berkata, perkara itu diputuskan oleh mesyuarat Jawatankuasa Teknikal COVID-19.

Menurutnya, beliau sedia maklum keputusan itu sudah tentu tidak disukai rakyat, namun perlu diambil untuk menyekat penularan pandemik.

"Di negara-negara lain tengok peningkatan kes yang berlaku. Di India kini rekodkan kes positif COVID-19 lebih 200,000 kes sehari, melonjakkan angka positif keseluruhan melepasi 14 juta. Di ibu negara New Delhi, puluhan hotel dan dewan perkahwinan ditukar menjadi pusat menempatkan pesakit COVID-19.

"Sudah pasti kita tidak mahu Malaysia jadi seperti itu. Jadi sekali lagi saya tekankan supaya tingkatkan kawalan kendiri dan patuhi SOP, kita jaga kita," katanya.

Bacaan lanjut seperti dalam keratan akhbar terbitan Sinar Harian.

HELP BREAK THE COVID-19 CHAIN

May be an image of 1 person and text that says 'Berikutan ia salah satu penyebab peningkatan kes positif harian Covid-1 Malaysia KUALA LUMPUR kekal tidak akan membenarkan negeri adalah Pertahanan kata, sejak sember hingga Tak benarkan pergerakan rentas negeri kekal Menurutnya, di Kelantan sejak Disember rentas positif harian Datuk berkata, perkara Teknikal kan dengan sebaha- masih aktif sedia menjangkiti bebera- rakyat, Kemen- SABRI nularan ahaja kes, laku. ber- ekodkan aktiviti pung pernah luster Pasai daripada Sarawak waktu Covid- seluruh Sarawak. malah nular rsıko ren- seperti -kanak, katanya. akhbar Perintah Bersyarat pada Ismail Sabri yang juga kekal membenarkan pergerakan entas peningkatan Covid-19'
PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS