Jenis Arkib

Arkib Bulanan

Keratan Akhbar

#WarAgainstDrugs KERATAN AKHBAR PILIHAN: BEKALAN TERKANDAS: SYABU, HEROIN NAIK HARGA 50 PERATUS

Petaling Jaya, 21 Jun 2021 - Sindiket pengedaran dan penyeludupan dadah 'menggelupur' apabila banyak bekalan ke Malaysia 'terkandas' di negara jiran ekoran terputus hubungan dengan orang tengah untuk membawa masuk barang tersebut ke pasaran tempatan.

Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) mendapat maklumat susulan penemuan 1,115 ketul Heroin base anggaran 446 kilogram (kg) dan 412 kg Syabu bernilai RM130 juta daripada pihak berkuasa Thailand yang ditinggalkan dalam hutan berhampiran pintu sempadan negara. Masalah bekalan 'terkandas' itu menyebabkan harga dadah negara ini melonjak hingga 50 peratus.

Pengarah JSJN Bukit Aman, CP Dato' Razarudin Husain berkata, pihaknya percaya dadah tersebut cuba diseludup masuk ke negara ini melalui Kedah atau Pulau Pinang.
"Kita percaya sindiket terputus hubungan dengan orang tengah, transporter atau orang kanan yang kemungkinan diberkas JSJN.

"Selain itu, pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mungkin turut menjadi faktor sindiket di negara ini tidak dapat menggerakkan kerja jahat mereka," ujar beliau.
Bacaan lanjut di keratan akhbar terbitan Utusan Malaysia seperti di lampiran.

May be an image of 1 person and text that says 'darimuka1. Bekalan terkandas: Syabu, heroin naik harga 50% Bekalan terkandas: Syabu, heroin naik harga 50 peratus OlehNURAINA HANIS ABD. hanis.halim@mediamuia.com.my JAYA: terputus. erlibat but w aeng pasaran tempatan. yang Bersambungdimuka4 Lheroin bekalan membuktikan dahulu berkata, ebaga ditahan. dan 'katanya.'
PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS