Jenis Arkib

Arkib Bulanan

Keratan Akhbar

VIDEO PILIHAN: PROJEK RINTIS "SMART CITY" FOKUS CEGAH JENAYAH – KP MELAKA

Jasin, 22 Februari 2022 - Polis Melaka akan melancarkan projek rintis "Smart City" atau Bandar Pintar membabitkan Jonker Walk, Banda Hilir, bulan depan.

Ketua Polis (KP) Melaka, DCP Datuk Wira Abdul Majid Mohd Ali berkata, inisiatif itu memfokuskan bagi pencegahan jenayah dengan penggunaan aplikasi teknologi pintar dalam meningkatkan keselamatan dan tahap keyakinan pelancong.

Katanya, pihaknya kini berkolaborasi dengan Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) yang berkepakaran dalam teknologi "Facial Recognition System" atau sistem pengecaman wajah untuk digunakan bagi membanteras jenayah.

"Keduanya, kita akan bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan yang akan memberi kita kamera litar tertutup (CCTV),” katanya.

Menurut Datuk Wira Abdul Majid projek yang akan diselia oleh timbalannya itu adalah inisiatif daripada Ketua Polis Daerah Melaka Tengah dan diselia Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti (JPJKK).

"Melalui sistem ini dengan adanya data jenayah, jika penjenayah lalu saja kamera CCTV akan rakam dan terpapar segala rekod sekali gus tidakan pantas akan dilakukan polis," katanya selepas Majlis Perasmian Balai Polis Bemban di sini, hari ini yang turut dihadiri timbalannya, SAC Datuk Razali Abu Samah.

Bacaan lanjut di pautan seperti berikut, https://www.hmetro.com.my/.../projek-rintis-smart-city...
Sumber: Harian Metro

PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS