Jenis Arkib

Arkib Bulanan

Keratan Akhbar

KERATAN AKHBAR PILIHAN: KERAJAAN TEROKA GUNA DRON DAN AI PANTAU SEMPADAN

Bukit Kayu Hitam, 26 April 2023 - Kerajaan mengakui berdepan kekangan untuk melaksanakan pembinaan pagar baharu di sempadan Malaysia-Thailand, terutama di Kedah dan Perlis susulan jaraknya yang terlalu panjang.

Justeru, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, pihaknya sedang meneroka penggunaan kaedah berteraskan teknologi dan inovasi termasuk membabitkan dron serta Kecerdasan Buatan (AI) dalam penugasan pihak berkuasa di sempadan.

Beliau berkata, aspek kawalan keselamatan sempadan tidak seharusnya tertumpu sekadar kepada isu pagar semata-mata, kerana ia turut membabitkan beberapa aspek lain, selain kehadiran fizikal anggota keselamatan.
“Saya sendiri turun dan lihat tahap pagar sempadan kita di Padang Besar, Perlis. Dalam aspek kawalan sempadan, bukan pagar sahaja, kita juga lihat peluang penggunaan dron dan pemasangan kamera litar lertutup (CCTV) di lokasi strategik.

“Kita perlu teroka kaedah ini kerana kos penyelenggaraan pagar sedia ada sangat tinggi disebabkan meliputi jajaran kawasan sangat luas.
“Disebabkan itu ada kekangan dari sudut mengusahakan semula pembinaan pagar baharu. Kita harus lihat pagar sedia ada yang wajar diselenggara seadanya,” katanya pada sidang media selepas mengadakan lawatan ke Markas Taktikal Pasukan Gerakan Am di sini, semalam.

Bacaan lanjut di keratan akhbar terbitan Berita Harian seperti di lampiran.

 
PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS