Jenis Arkib

Arkib Bulanan

Keratan Akhbar

[UPDATE] KERATAN AKHBAR PILIHAN: PENGANGGUR DITUDUH BUAT HANTARAN JELIK TERHADAP SULTAN JOHOR

Kuala Lumpur, 29 April 2023 - Seorang penganggur mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen, di sini kelmarin, kerana membuat dan memulakan komunikasi jelik berunsur penghinaan terhadap Duli Yang Maha Mulia Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar melalui laman Facebook miliknya minggu lalu.

Muhammad Indera Mulia Ahmad, 35, didakwa membuat dan memulakan penghantaran komunikasi lain yang jelik sifatnya melalui aplikasi Facebook menggunakan laman profil ‘Indera Mulia’ dengan niat untuk menyakiti hati orang lain pada jam 10.29 pagi, 21 April lalu.

Hantaran berserta lampiran memaparkan gambar Sultan Johor itu kemudian dibaca di Pejabat Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Bukit Aman, di sini pada jam 6.00 petang, 24 April lalu.

Pertuduhan ke atasnya dibacakan di hadapan Hakim Priscilla Hemamalini Nadarajan mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588) dan boleh dihukum mengikut Seksyen 233(3) akta sama.

Sabit kesalahan membawa hukuman denda maksimum RM50,000 atau penjara hingga setahun atau kedua-duanya dan boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas sabitan.

Bacaan lanjut di keratan akhbar terbitan Berita Harian seperti di lampiran.
May be an image of 4 people and text
 
 
PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS