Jenis Arkib

Arkib Bulanan

Keratan Akhbar

[KERATAN AKHBAR PILIHAN] OBK: PERHILITAN DAN POLIS RAMPAS BAHAGIAN BADAN HIDUPAN LIAR BERNILAI LEBIH RM400,000

Kuala Lumpur, 31 Mei 2023 - Sekali pandang kedai ini dilihat hanya menjual akar kayu untuk perubatan tradisional. Namun pemeriksaan lanjut mendapati ia dijadikan pusat penyimpanan pelbagai barangan hidupan liar dilindungi secara haram.

Premis terletak di Chow Kit di sini, dikesan pihak berkuasa turut menawarkan kulit, kuku dan gigi harimau untuk dijadikan ‘Tangkal' pendinding.

Kegiatan jenayah menjual bahagian-bahagian haiwan liar itu dibongkar hasil risikan dan serbuan bersama dilakukan pegawai Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) Semenanjung Malaysia dan sepasukan anggota dan pegawai polis Bukit Aman menerusi Operasi Bersepadu Khazanah (OBK).

Ketua Pengarah PERHILITAN, Dato’ Abdul Kadir Abu Hashim berkata, serbuan dilakukan jam 3 petang semalam turut dibantu 10 anggota dan pegawai polis.

Bacaan lanjut seperti dalam artikel terbitan Harian Metro.

May be an image of 1 person and text that says 'TANGKAL TERLARANG PEMINAT MISTIK Perhilitan, polis rampas bahagian badan hidupan liar bernilai lebih RM400,000 dalam serbuan di sebuah premis di Chow Kit Oleh Mohd Jamilul Anbia Kegiatan S menda (kan Khazanah Perhili- wwwyascoramg.om'

May be an image of 2 people and text
PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS