Jenis Arkib

Arkib Bulanan

Keratan Akhbar

#WarAgainstDrugs KERATAN AKHBAR PILIHAN: 60,000 REMAJA TERJEBAK DALAM PENYALAHGUNAAN DADAH

Penyalahgunaan dadah yang berleluasa kini bukan sahaja melibatkan golongan dewasa, tetapi juga melibatkan remaja yang masih bersekolah.

Mengikut kajian yang dilakukan oleh Institut Kesihatan Awam (IKU), KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA (KKM) menerusi laporan Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi (NHMS) 2022, seramai 60,000 remaja di negara ini dikenal pasti terjebak dalam kegiatan penyalahgunaan dadah manakala kira-kira 106,000 lagi memiliki sejarah pengambilan barangan terlarang itu.

Ikuti kupasan lanjut mengenai statistik tentang jenis dan faktor-faktor yang mempengaruhi remaja terlibat dalam pengambilan dadah yang dijalankan oleh IKU KKM menerusi keratan akhbar terbitan Berita Harian di lampiran.

May be an image of 1 person, slow loris and text that says 'Laporan Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi 60,000 remaja terjebak dalam penyalahgunaan dadah dedahkar responden kajian Kajian Institut Kesihatan Awam dapati 106 000 lagi ada sejarah ambil barangan terlarang dalam kalangan a me- sebanyak Oleh Muhammad Yusri peratus dalam ka- 13 kepada tahun Lumpur: pera- idkena pening- kolo alko- pe- peratus da- lam kalangan lelaki. mendapatkan dadah seawal Kesihatan Remaja' 'Tinjauan untuk tinjauan turut mendedahkan satu darı- lebih kepada akyat khususnya remaja terjebak penyeludupan bagi idaksihat. lebih () hiasan)'
PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS