Jenis Arkib

Arkib Bulanan

Keratan Akhbar

[UPDATE] KERATAN AKHBAR PILIHAN: PENJARA, DENDA RM6,000 PANDU BAHAYA

Kuala Lumpur, 24 Ogos 2023 - Mahkamah Majistret, semalam menjatuhkan hukuman penjara dua hari dan denda RM6,000 terhadap seorang lelaki kerana memandu kereta dengan membahayakan pengguna jalan raya lain, yang mana kejadian itu tular di media sosial.

Majistret, Puan Fatin Dayana Jalil, memutuskan hukuman berkenaan selepas Lim Ching Hong, 26, yang bekerja sebagai pemandu lori mengaku bersalah atas pertuduhan itu.

Mahkamah juga mengarahkan tertuduh dipenjara tiga bulan jika gagal membayar denda berkenaan, selain lesen memandu digantung selama lima tahun dan kesalahan akan dimasukkan pada lesen terbabit.

Mengikut pertuduhan, Ching Hong didakwa memandu kenderaan jenis Lexus berwarna perak yang bernombor pendaftaran BQA 1188 dengan membahayakan pengguna jalan raya lain di Jalan Syed Putra, di sini, jam 9.19 pagi, Ahad lalu.

Oleh demikian, tertuduh melakukan kesalahan mengikut Seksyen 42(1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 dan boleh dihukum di bawah akta sama jika disabitkan kesalahan.

Seksyen itu memperuntukkan hukuman penjara maksimum lima tahun dan denda hingga RM15,000, selain hilang kelayakan memegang atau mendapatkan lesen memandu minimum lima tahun, lesen memandu percubaan dibatalkan serta kesalahan akan "diendors'' (dimasukkan) pada lesen memandu.

Ketika prosiding, pegawai pendakwa, Inspektor Mohd Nor Hafiz Mohd Wazir, memohon hukuman maksimum atas kesalahan membahayakan pengguna jalan raya, manakala tertuduh yang tidak diwakili peguam merayu denda minimum kerana tiada pekerjaan tetap dan perlu menanggung keluarga.

Bacaan lanjut seperti dalam akhbar terbitan Berita Harian

May be an image of 3 people and text

PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS