Jenis Arkib

Arkib Bulanan

Keratan Akhbar

[KERATAN AKHBAR PILIHAN] HARI KEBANGSAAN KE-66: RUANG UDARA PUTRAJAYA AKAN DITUTUP SELAMA 60 MINIT

Putrajaya, 26 Ogos 2023 - Ruang udara Putrajaya akan ditutup selama 60 minit mulai hari ini hingga 31 Ogos bagi memberi laluan kepada persiapan dan sambutan Hari Kebangsaan 2023.

Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) dalam satu kenyataan memaklumkan badan itu telah mengeluarkan nasihat menerusi Penerbitan Maklumat Aeronautik berhubung perubahan sementara kawalan ruang udara dan pengurusan trafik udara di dalam dan ruang udara sekitar Kuala Lumpur.

Menurut CAAM, nasihat itu dihebahkan memandangkan Tentera Udara Diraja Malaysia dan Polis Diraja Malaysia akan menyertai Perbarisan Hari Kebangsaan 2023 sebagai sebahagian daripada sambutan Hari Kebangsaan ke-66 yang akan diadakan di Putrajaya, pada 31 Ogos ini.

“Objektif perubahan ini adalah untuk memastikan aliran trafik udara yang selamat, teratur dan pantas sebelum, semasa dan selepas acara lintas hormat dan payung terjun dengan mengambil kira peningkatan jumlah pergerakan dan pengendalian khas yang diperlukan sepanjang acara sambutan ini,” menurut kenyataan itu.

Bacaan lanjut di keratan akhbar terbitan Harian Metro seperti di lampiran.

May be an image of text that says 'hingga an Ruang udara Putrajaya akan ditutup selama 60 minit Putrajaya: Ruang udara perubahan sementara yang akan diadakan pengendalian khas yang pada Ogos dan rancang penerbangan un- Putrajaya untuk berle- perarakan sambutan sebelum atau selepas banyak Berkuasa Malaysia erubahan memastikan menurut Polis nasihat nautik (AIP) berhubung sebagai sambutan Hari Kebangsaan pergera Ruang udara Putrajaya akan ditutup pagi hingga tengah di- pagi kemungkinan berlaku Kuala dinasihatkan sekıranya menurut'
PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS