Jenis Arkib

Arkib Bulanan

Keratan Akhbar

#BeSmartStayAlert #LetsFightScammerTogether [KERATAN AKHBAR PILIHAN] SCAM ALERT: TIPU DALAM TALIAN, SINDEKAT KEKAL HALOBA ‘KENYANG’ RM176 JUTA

Jenayah penipuan atas talian sudah menjadi umpama ‘barah’ dalam masyarakat hari ini apabila saban hari ada saja laporan berhubung kes berkenaan.

Paling menyedihkan apabila kebanyakan taktik penipuan terbabit sudah didedahkan pihak berkuasa namun masih ramai yang terjebak dengan penipuan atas talian ini.

Kafe Ahad minggu ini membincangkan isu berkenaan dengan mendapatkan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil, CP Dato' Sri Ramli Mohamed Yoosuf yang berkongsi dapatan bersama wartawan, Muhammad Saufi Hassan.

Apakah masyarakat umum tidak peka atau mudah tertipu sehingga menjadi mangsa penipuan?

Wujud beberapa faktor jika kita lihat kepada isu ini.

Penggunaan media sosial adalah lebih bersifat ‘peribadi’ "private and personal" di mana seseorang pengguna boleh membuat keputusan segera "immediate" tanpa merujuk kepada sesiapa.

Bacaan lanjut di keratan akhbar terbitan Harian Metro seperti di lampiran.

May be an image of 8 people and text that says 'penipuan Me gterkong berkongsi AMMAD SAUFI HASSAN. Apakah TIPU DALAM TALIAN: SINDIKET KEKAL HALOBA JANUARI SAHAJA KEAN'' RM176 JUTA dengan pulangan BEBAE, maka pemanggail anee ក្្ Eates tallan, burdsmankeantunga denganha penipuane kankes paling ini ngadan dan adalah Menyentuh pangggilanadalah nwa stediket AI menawarkan bentuk pinjaman Jangan Janganrespons respons Formula' pujuk mangso dengan'
PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS