Jenis Arkib

Arkib Bulanan

Berita

PERINTAH BERKURUNG DI ESSZONE DILANJUT HINGGA 8 SEPT - POLIS

Kota Kinabalu, 23 Ogos 2016 - Perintah berkurung di kawasan perairan tujuh daerah dalam Zon Selamat Timur Sabah (ESSzone) yang berakhir hari ini dilanjutkan mulai esok hingga 8 Sept, dari pukul 7 malam hingga 5 pagi.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Abdul Rashid Harun berkata dengan perlanjutan itu orang ramai yang tinggal di kawasan berkenaan diminta berada di rumah dan dilarang memasuki kawasan tersebut sepanjang tempoh itu.

Abdul Rashid dalam kenyataannya hari ini berkata perairan yang terlibat dalam perintah berkurung itu meliputi daerah Tawau, Semporna, Kunak, Lahad Datu, Kinabatangan, Sandakan dan Beluran.

"Keperluan untuk meneruskan perintah berkurung di situ ialah untuk memastikan kawasan perairan berkenaan tidak diceroboh pengganas yang mengancam keselamatan penyelidik antarabangsa yang menjalankan penyelidikan dan pelancong luar negara yang melawat pulau peranginan," katanya.

Menurut Abdul Rashid berdasarkan maklumat yang diterima, kumpulan pengganas Abu Sayyaf dan penjenayah dari selatan Filipina yang melakukan penculikan untuk mendapat wang tebusan, masih cuba menceroboh untuk melakukan jenayah rentas sempadan.

Katanya perintah berkurung itu juga diteruskan bagi menjamin keselamatan pengguna perairan tersebut serta mereka yang tinggal di kawasan daratan ESSzone.

Menurutnya perintah berkurung itu akan memudahkan penguatkuasaan dan pemantauan terhadap pergerakan bot, sekali gus mewujudkan rasa selamat dan yakin kepada pengusaha chalet dan nelayan dengan kehadiran anggota keselamatan di sekitar kawasan mereka.

"Saya juga memberi kuasa kepada semua Ketua Polis Daerah di kawasan ESSzone untuk mengeluarkan permit kepada mana-mana pemohon bagi tujuan aktiviti perikanan atau laluan melalui kawasan perintah berkurung yang mendesak," katanya.-BERNAMA
PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS