Jenis Arkib

Arkib Bulanan

Berita

130 KONSTABEL ORANG ASLI JALANI LATIHAN KEPOLISAN BERMULA ESOK

 
Putrajaya, 25 Ogos 2016 – Seramai 130 orang calon Konstabel Orang Asli akan menjalani latihan asas kepolisan selama enam bulan bermula esok di Pusat Latihan Pasukan Gerakan Am (PGA) Ulu Kinta, Perak. 

Pengarah Pengurusan Polis Diraja Malaysia (PDRM), Dato’ Sri Zulkifli Abdullah berkata pengambilan kali ini adalah julung kalinya pelatih wanita Orang Asli menyertai pasukan PDRM iaitu seramai 20 orang. 

“Saya berharap agar para pelatih dapat menyahut cabaran untuk menjadi salah seorang warga PDRM yang komited dalam menjalankan tugas membanteras jenayah,” katanya semasa majlis Penyerahan Calon Konstabel Orang Asli antara PDRM dan Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) 2016 di Dewan Sri Lestari, Putrajaya, petang tadi. 

Penglibatan Orang Asli di dalam PDRM bermula dengan penubuhan pasukan ‘Senoi Praaq’ menentang Parti Komunis Malaya (PKM) pada Mac 1955 oleh 10 pemuda kaum ‘Semai’ dari Kuala Mensoon, Pahang. 

Majlis turut dihadiri oleh Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob, Ketua Setiausaha Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Dato’ Mohd Arif Ab Rahman, Senator Dewan Negara mewakili Masyarakt Orang Asli, Tuan Isa Abd Hamid dan Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA), Tuan Mohd Jamaluddin Kasbi.


Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob dan Dato’ Sri Zulkifli Abdullah beramah mesra bersama calon konstabel Orang Asli


Pengarah Pengurusan Polis Diraja Malaysia (PDRM), Dato’ Sri Zulkifli Abdullah semasa ucapan aluan beliau


Sekitar majlis berlangsung


Sekitar majlis berlangsung


Bergambar kenangan

PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS