Jenis Arkib

Arkib Bulanan

Berita

#PKP #PKPB #PKPP #COVID-19 ARTIKEL PILIHAN: SUDAH TIBA MASANYA NILAI KOMPAUN DINAIKKAN - KPN

Kuala Lumpur, 31 Januari 2021 - Polis Diraja Malaysia (PDRM) berpendapat sudah tiba masanya nilai kompaun kerana ingkar dan melanggar prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dinaikkan susulan peningkatan ketara kes COVID-19 di negara ini.

Ketua Polis Negara, IG Tan Sri Dato’ Seri Abdul Hamid Bador berkata, setiap minggu ribuan saman dikeluarkan pihaknya kepada individu yang ingkar dan melanggar SOP PKP, yang kebanyakannya melibatkan kesalahan tiada penjarakan fizikal.

Menurutnya lebih memburukkan lagi keadaan apabila ada yang mengambil kesempatan dengan melakukan perjalanan rentas daerah dan negeri tanpa alasan yang kukuh.

"Sekiranya kompaun RM1,000 itu dianggap kecil maka mereka yang degil ini pasti akan menerima padah apabila arahan menaikkan nilai kompaun ini diwartakan. Sudah tiba masanya untuk nilai kompaun itu dinaikkan,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini.

Beliau berkata anggotanya telah diarahkan untuk mengeluarkan saman kepada mereka yang ingkar tanpa memberi ruang dilepaskan dengan amaran.

Bacaan lanjut di pautan seperti berikut, https://www.bernama.com/bm/news.php?id=1927124

Sumber: Abdul Hamid Bador dan 
HELP BREAK THE COVID-19 CHAIN
PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS