Berita

ARTIKEL PILIHAN: PGA JADI AGENSI TUNGGAL KAWAL SEMPADAN NEGARA

Bukit Kayu Hitam, 30 September 2021 - Pasukan Gerakan Am (PGA) kini menjadi agensi tunggal dalam penugasan keselamatan dan penguatkuasaan sempadan negara susulan penstrukturan Agensi Kawalan Sempadan Malaysia (AKSEM) ke dalam Polis Diraja Malaysia (PDRM) mulai hari ini.

Menteri Dalam Negeri, Dato' Seri Hamzah Zainudin berkata, PGA akan meneruskan semua fungsi dan peranan yang sebelum ini dilaksana AKSEM di kawasan sempadan melalui peruntukan undang-undang sedia ada.

Katanya, penstrukturan dan penggabungan AKSEM ke dalam PDRM akan membolehkan PGA meningkatkan fokus kawalan serta penguatkuasaan kawasan sempadan terutama di Perlis, Kedah, Perak dan Kelantan.

"Hari ini, tercatat satu lagi peristiwa di dalam lembaran sejarah negara, apabila PDRM diberi amanah dan tanggungjawab baharu lebih besar dalam menjaga keselamatan dan kedaulatan negara di kawasan sempadan.

"PDRM melalui PGA akan meneruskan semua fungsi dan peranan yang dilaksanakan AKSEM di seluruh sempadan negara melalui pelbagai peruntukan undang-undang sedia ada," katanya pada sidang media selepas menyaksikan Majlis Penyerahan Tugas AKSEM kepada PDRM di sini, hari ini.

Bacaan lanjut di pautan seperti berikut, https://www.hmetro.com.my/.../pga-jadi-agensi-tunggal...

Sumber: Harian Metro

PGA jadi agensi tunggal kawal sempadan negara [METROTV] | Harian Metro
PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS